LOKAN GORENG BERSAMA PETAI
RAMUAN,
1- LOKAN ~ BUANG KULIT ~ KALAU LOKAN TU BESAR BOLEH BELAH 2
2- LADA BESAR (MERAH DAN HIJAU) ~ DIHIRIS
3- BAWANG MERAH ~ DIHIRIS
4- BAWANG PUTIH ~ DIHIRIS
5- HALIA ~ DIHIRIS
6- BUNGA KANTAN ~ DIHIRIS
7- ASAM KEPING / AIR ASAM
8- GARAM
9- BAHAN PERASA
10- MINYAK MASAK UTK MENUMIS
11- PETAI
12- AIR
CARA-CARANYA,
1- PANASKAN MINYAK
2- MASUKKAN BAWANG PUTIH.TUMIS HINGGA NAIK BAU
3- KEMUDIAN MASUKKAN BAWANG MERAH
4-MASUKKAN HALIA
5- MASUKKAN LADA BESAR YANG TELAH DIHIRIS TADI
6- KACAU SEBATI.KEMUDIAN MASUKKAN LOKAN YANG TELAH DIBASUH BERSIH TADI
7- TAMBAHKAN SEDIKIT AIR ( JANGAN TERLALU KERING).KALAU SUKA KUAH BANYAK,TAMBAH BANYAK AIR.IKUT CITARASA MASING-MASING
8- LETAK PETAI DAN KACAU SEBATI
9- TAMBAHKAN SEDIKIT GARAM DAN BAHAN PERASA
10- MASUKKAN BUNGA KANTAN
11- LETAK AIR ASAM / ASAM KEPING
12-APABILA DAH EMPUK LOKAN TADI / DAH MASAK BOLEH LA DI ANGKAT DAN SIAP UNTUK DIHIDANGKAN.
* RESEPI NI SIMPLE JER , TRY LER, SELAMAT MENCUBA *
* BOLEH UBAH IKUT CITARASA MASING-MASING...*
Tiada ulasan:
Catat Ulasan