BAHAN-BAHAN
1) CEMPEDAK MASAK
2) 1/2 BIJI LIMAU KASTURI
3) SETENGAH CAWAN SUSU SEGAR
4) SETENGAH CAWAN GULA-IKUT CITARASA.KALAU NAK MANIS ,LETAK LEBIH GULA
5) KRIM
CARA PENYEDIAAN
1) CEMPEDAK TADI HENDAKLAH DI BLENDER.TETAPI JANGAN TERLALU HANCUR.
2) KACAU SEMUA BAHAN NO1 - NO4 .KACAU HINGGA SEBATI.SIMPAN DI DLAM PETI SEJUK
3) PUKUL KRIM DENGAN MENGGUNAKAN WHICK SAMPAI LARUTAN DIA MENJADI KERAS.DAN KALAU KITA TERBALIKKAN MANGKUK PUN DIA TAK KAN JATUH.
4) MASUKKAN KRIM TADI KEDALAM CEMPEDAK.(JANGAN DIPUKUL LAGI) CUMA KACAU PERLAHAN SAMPAI RATA
5) MASUKKAN KE DALAM PETI AIS PEMBEKU.
6) TUNGGU DALAM 2 JAM.AGAK- AGAK DAH KERAS.
7) SEDIA UNTUK DI JAMU SELERA
BOLEH JUGA GUNA DURIAN, NANGKA, PISANG- IKUT CITARASA.
*RESEPI DARI ,5 RENCAH,5 RASA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan